Stelling van Amsterdam Cultureel erfgoed Wereld erfgoed Panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama Stelling van Amsterdam fort spijkerboor panorama Stelling van Amsterdam fort jisperweg panorama Stelling van Amsterdam fort middenweg panorama Stelling van Amsterdam fort edam panorama Stelling van Amsterdam fort markenbinnen panorama
Fort benoorden Spaarndam Stichting Krayenhof probeert het fort te behouden. Er is echter veel achterstallig onderhoud. Het fort is niet geopend voor publiek. Er zijn plannen voor een nieuwe bestemming als deel van een vakantiepark.
Fort bezuiden Spaarndam Het fort is fraai gelegen aan de Mooie Nel en heeft een aantrekkelijk terras. Een leuke stop tijdens een fiets- of wandeltocht. Het interieur is af en toe geopend voor bezoek en rondleiding.
Fort bij Penningsveer Het fort is volop in gebruik als groepsaccommodatie en vestigingsplaats voor bedrijven. Het interieur is hierop aangepast. Bezoeken kan alleen tijdens enkele open dagen per jaar.
Fort bij de Liebrug Het fort ligt naast de spoorlijn Amsterdam- Haarlem en een fietspad met een fraaie brug over de Liede. In het fort zijn bedrijven gehuisvest en er is een vergaderruimte. Het fort is dus niet vrij te bezoeken.
Fort bij Hoofddorp Het fort ligt aan de keelzijde tegen nieuwbouw en aan de frontzijde is een park. Het fort is in gebruik door Sportschutters Vereniging Buitenveldert. Er zijn plannen voor een herbestemming.
Fort bij Vijfhuizen Een fort in het teken van de kunst. Vaak zijn er exposities. Ook wordt het fort gebruikt voor bedrijfsevenementen en is in het fort een restaurant gevestigd. Het terrein om het fort is vrij toegankelijk.
Batterij aan de Sloterweg De batterij aan de Sloterweg is een mini- stelling-fort. Het interieur is niet te bezoeken, maar het is een leuke tussenstop tijdens een fietstocht langs de linie door de Haarlemmermeer.
Rondomkijken.nl
De forten behorende tot het westfront
Stelling van Amsterdam
Enige uitleg Doel van de Stelling. De Stelling van Amsterdam bestaat uit een ring van forten en dammen op een afstand van circa 20 km van het centrum van Amsterdam. Deze stelling is gebouwd in de periode 1880-1920. De bouw van deze verdedigingswerken maakte het mogelijk om een ring van polders rond Amsterdam onder water te zetten. De overblijvende toegangen werden door forten beschermd. Zo werd de vijand uit de hoofdstad gehouden. Achterhaald door de tijd. Door ondermeer de ontwikkeling van vliegtuigen werd de stelling van Amsterdam al snel overbodig. Toch bleven de forten tot circa 1963 militair gebied. Zij zijn daardoor heel lang ongerept gebleven en zijn tegenwoordig niet alleen interessant als overblijfselen van een vervlogen tijd, maar ook als natuurgebieden met een bijzondere biotoop. Unesco Wereld Erfgoed ! Vrijwel alle forten van de Stelling van Amsterdam zijn nog aanwezig. Zij zijn zo bijzonder, dat ze door de Unesco zijn uitgroepen tot wereld-erfgoed. Deze website probeert door middel van 360 graden panorama’s iets te laten zien van het bijzondere van de Stelling van Amsterdam. Het accent bij deze website ligt op “het kijken naar”. Voor meer achtergrond informatie over de forten zijn er gespecialiseerde websites (zie links). Het bewaren waard. Hopelijk draagt deze website ertoe bij dat u geïnteresseerd raakt en dat u de organisaties gaat ondersteunen die zich inzetten voor het behoud en de verbetering van de Stelling van Amsterdam.
Virtueel bezoek  mogelijk Virtueel bezoek  mogelijk Home Over ons / Contact Links